ARTICOL - BOMBĂ din 2016 ...
Astazi se implinesc 72 de ani de la bombardamentele anglo-americane din 4 aprilie 1944, bombardamente soldate cu mai mult de 4000 de romani morti
Astazi se implinesc 72 de ani de la bombardamentele anglo-americane din 4 aprilie 1944, bombardamente soldate cu mai mult de 4000 de romani morti
S-a ridicat vreun monument in amintirea victimelor acestor bombardamente?
Astazi se implinesc 72 de ani de la bombardamentele anglo-americane din 4 aprilie 1944, bombardamente soldate cu mai mult de 4000 de romani morti si peste 2.000 de raniti.
In zilele de 4-5 aprilie 1944 au fost bombardate masiv orasele Ploiesti si Bucuresti. In acel an bombardierele B 24 au lansat bombe asupra Bucurestiului chiar si în ziua Pastelui ortodox.
Bombardiere B-17 si B-24 care au decolat de la baza Foggia, Italia au bombardat cele doua orase ale Romaniei in mai multe valuri.
In Ploiesti bombardamentele au vizat triajul feroviar si rafinariile ce prelucrau petrolul extras din zona, furnizând combustibil tãrii si aliatului german. Au fost distruse antrepozite si vagoane cu marfã si alimente, un depozit de combustibili, restaurantul si partial cladirea garii.
Bombardarea Bucurestiului a fost un atac indreptat in mod evident impotriva populatiei civile si a provocat grave pierderi umane.
Cele mai grav lovite au fost zona Garii de Nord (Cal. Grivitei, Plevnei, Bd.Titulescu, Dinicu Golescu, sos. Orhideelor), cart. Giulesti si Crangasi, antiaeriana dintre bd. Ghencea si Alexandriei si cea din Baneasa.
Au cazut bombe si pe Calea Victoriei, în zona hotelului Athene Palace, langa Catedrala Catolica Sfantul Iosif si in cartierul Cotroceni.
Multi bucuresteni au fost surprinsi pe strada de bombardamente si nu au putut ajunge la adaposturile antiaeriene.
A fost bombardata insistent cladirea Garii de Nord, instituţie civila, în care se aflau sute de oameni, mai ales refugiaţi din Moldova.
In fiecare an pe 4 aprilie, tata, care avea atunci 10 ani si locuia impreuna cu parintii, fratii si bunicii intr-un catun din nordul Bucurestiului, in apropierea liniei de centura, imi povesteste imaginile de cosmar, trupurile sfartecate si baltile de sange pe care le-a vazut atunci.
Au cazut multe bombe si in satele din jurul Bucurestiului: Glina, Popesti Leordeni, Pantelimon, Jilava, etc deoarece cei care lansau bombele nu reuseau sa gaseasca tintele stabilite (din cauza tirului intens al apararii anti-aeriene si a aviatiei de vanatoare), le-au aruncat la intamplare (ca sa scape de ele) si sa se anagjeze pe traseul de intoarcere.
2 comentarii:
https://www.youtube.com/watch?v=h302pq4s0c8
https://www.youtube.com/watch?v=h302pq4s0c8
Trimiteți un comentariu