Bună-i țuica noastră < cea bătrână > de o bei ca doctorie !
"Acum am aflat cu uşurare de la Americani (sursă sigură): când fabric ŢUICA sunt FARMACIST, când o recomand sunt DOCTOR şi când o beau sunt PACIENT
COLESTEROL - Sfarsitul erei colesterolului ...
La fiecare cinci ani Comisia de recomandari dietetice din SUA (Dietary Guidelines Advisory Committee) pregateste un raport care afecteaza pe o gama larga comunitatea mondiala despre nutritie si sanatate. Aceste recomandari afecteaza in mod direct rapoartele privind mentiunile nutritionale, sustinerile pentru sanatate ale firmelor care produc alimente, recondarile si liniile directoare date de medici si dietologi, alimentatia din scoli si modul de publicitate al alimentelor.
Recomandarile nutritionale din 2015 si Colesterolul
Liniile directoare din 2015 arata o schimbare foarte importanta fata de anii precedent in legatura cu colesterolul, cum ar fi:
”Colesterolul: Anterior liniile directoare dietetice recomandau limitarea consumului de colesterol la mai putin de 300 mg/zi. In 2015 recomandarile dietetice (DGAC) nu mai continua cu aceste recomandari deoarece dovezile disponibile arata ca nu exista o legatura intre consumul de colesterol prin alimentatie si nivelul colesterolului din sange. In conformitate cu concluziile raportului American Heart Association (AHA/ACC raport), colesterolul este un nutrient al carui consum marit nu este o problema.”(DGAC). Raport 2015, cap 1, pag. 17.
Mai simplu spus consumul de colesterol nu este o problema pentru sanatate si nu afecteaza nivelul colesterolului din sange. Aceasta este o schimbare revolutionara in raport cu recomndarile de acum 50 ani, care au afectat si schimbat complet obiceiurile noastre alimentare .
Cu acest raport si in legatura cu noile instructiuni ale American Heart Association care elibereaza utilizarea de medicamente de la nivelul colesterolului, a cazut si ultimul bastion de recomandari dietetice si medicamente legate de colesterol.
Colesterolul, ca un factor bun
Colesterolul este produs in proportie de 85% de organismul insusi si este un compus de baza pentru existenta vietii . Absorbtia colesterolului din alimente este de numai 15% si nu afecteaza nivelurile sanguine. Datorita implicarii colesterolului in numeroase functii ale organismului, nivelul lui in sange creste nu penrtu ca am absoarbe mai mult din alimente ci pentru ca este necesar sa repare defectiuni ale celulelor si tesuturilor. Organismul nostru creste productia endogena de colesterol pentru a ajuta la mecanismele de reparare.
Fiecare dintre noi este diferit si are un nivel genetic determinat al nivelului colesterolului. Nu exista dovezi stiintifice care sa ne permita sa definim nivelul ”normal” al colesterolului. Valoarea normala a colesterolului este considerata intre 150-320 mg/dl.
Daca o persoana are o valoare care de obicei este aproape de 220 ml/dl si acesta creste la un moment dat, atunci aceasta inseamna ca undeva in organism exista o problema si este necesar mai mult colesterol pentru a o repara. Colesterolul nu este o problema ci un mijloc de a corecta defectiunea. Solutia ideala ar fi sa identificam inflamatia cronica si sa intervenim ajutand organismul sa finalizeze procesul.
Din pacate aceasta vanatoare a colsterolului a condus in mare parte populatia sa evite alimente cu valoare nutritiva ridicata cum a r fi: oua, carne, fructe de mare, unt biologic si o crestere in paralel a consumului de zahar si alimete procesate care au dus la o epidemie de obezitate, diabet, boli de inima, cancer si boli autoimune des intilnite astazi.
Ce este mai exact colesterolul ?
Colesterolul este o molecula de grasime produsa in ficat si care este necesar pentru o multime de functii din orgasism.Este esential pentru creerea de componente cheie ale organismului cum ar fi membranele celulelor , functionarea sistemului nervos , un numar mare de hormoni cum ar fi hormonii de sex masculuin si feminin. De asemenea eset folosit drept combustibil pentru muschiul cardiac .Este vorba de cel mai important component al corpului uman . Astfel 2/3 din colesterolul care circula in sange este produs de organsim si numai 1/3 se absoarbe din alimente.
Cum devine colesterolul asociat ca factor de risc pentru vasele noastre ?
Colesterolul si Inflamatia
Harvard Medical School, a declarat intr-o publicatie recenta ca modul de a trata colesterolul ca pe un sistem hidraulic , care duce la infundarea arterelor noastre nu mai este valabil. O multime de date arata ca nivelul crescut al colesterolului este asociat cu prezenta de inflamatii. Inflamatia este un termen intalnit foaret des dar care nu este foarte clara pentru multi dintre noi. Se asociaza cu multe proble de sanatate si mai ales cu bolile de inima.
De fapt acesta este un lucru bun, o functionare normala. Inflamatia in organism este pregatirea penrtu a face fata unei amenintari (interne sau externe).
O inflamatie in organismul nostru:
– Determina constrictia vaselor de sange pentru a reduce pierderile de sange in caz de sangerare;
– Creste coagularea sangelui, din acelasi motiv;
– Creste numarul de celule albe pentru a micsora dezvoltarea microbilor;
– Celulele se multiplica pentru a repara defectiuni;
– Creste nivelul de colesterol din sange pentru a face posibila multiplicarea si alimentarea mecanismelor de mai sus .
Nivelul crescut al colesterolului nu inseamna ca ceva nu merge bine in legatura cu vasele noastre, nu este personajul negativ al procesului. Nivele foarte scazute ale colesterolului au fost asociate cu un pericol crescut de sangerare datorita vaselor rupte.
Colesterolul este de fapt un indicator al probabilitatii riscului cardiovascular, NU CAUZA.
Un indicator fiabil al inflamatiei cronice este PCR (proteina C reactiva). Acest factor este folosit ca un marker al inflamatiei vaselor de sange si a riscului bolilor de inima:
– Cu PCR sub 1 mgr/lt , avem un risc mic pentru episoade cardiovasculare;
– Cu PCR intre 1-3 mgr/lt, avem un nivel mediu;
– Cu PCR mai mare de 3 mgr/lt, riscul este mare.
Din cele de mai sus deducem ca nu exista colesterol bun si rau. Acesta este motivul pentru care unii cu valori ridicate ale colesterolului pot trai pana la adinci batrinte iar altii cu valori scazute pot avea probleme cardiologice serioase si o sanatate subreda. Problema principala este daca coexista inflamatie si daca organismul nostru este capabil sa o gestioneze repede si nedureros. Pe de alta parte daca organismul are nevoie de mai mult colesterol pentru a face fata si a gestiona o problema, nu este deloc util si benefic sa il reducem.
Cum au rezultat limitele actuale?
In 2004 o comisie de specialisti din SUA (US National Cholesterol Education Program), recomanda tuturor celor care prezinta un risc crescut pentru boli cardiovasculare, sa reduca foarte mult nivelul colesterolului. In 2006 la o revizuire publicata in Annals of Internal Medicine, s-a constatat ca nu exista suficiente date care sa sustina atingerea unui nivel scazut al colesterolului sau date care sa justifice stabilirea unei valori tinta.
Daca scade mult nivelul colesterolului meu?
Atunci este posibil sa se intimple lucruri neplacute in corpul nostru. Asa cum am mentionat mai sus, colesterolul este o molecula importanta pentru functionarea organismului. Suntem obisnuiti sa auzim lucruri rele despre acest lucru, adevarul este ca organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona. Prezenta colesterolului este o conditie de baza pentru viata. Membranele celulare ale tuturor organismelor vii de pe planeta au ca element de baza colesterolul. Nu ar exista viata daca nu exista colesterol.
Nivelul scazut al colesterolului este asociat cu:
– Depresie. Colesterolul este necesar penrtu producerea de serotinina.
– Disfunctii sexuale. Colesterolul este necesar pentru producerea de testosteron si estrogen.
– Boli neurologice. Creierul contine ¼ din colesterolul din organismul nostru.
– Nivel scazut al vitaminei D. Organismul nostru produce vitamina D din colesterol.
Ce putem sa facem?
Trebuie sa scadem posibilitatea riscului inflamatiilor: greutate, dieta, lipsa miscare, stres si sa ne preocupam sa existe toate componentele necesare in organismul nostru astfel incat sa functioneze in cel mai bun mod posibil.
Nu reusim SA FIM SANATOSI cu panica si daca perturbam mai mult echilibrul biochimic al organismului nostru. Suntem sanatosi atunci cand facem lucruri care creeaza si imbunatatesc starea sanatatii noastre.
Concluzie: Ma ajuta sa ma simt mai bine si sa fiu mai sanatos sau nu? Ceea ce avem nevoie nu sunt de fapt cateva date ci mai multa siguranta pentru ceea ce se intimpla in jurul nostru si acest lucru este valabil si in alte domenii ale vietii.
Articol primit de la Sandu M. – noiembrie 2015, dar l-am gasit si pe adresa de internet (iulie 2015): http://biogenerom.ro/ sfarsitul-erei-colesterolului/
… /// …
ȚUICA DE PRUNE – CEL MAI COMPLEX ȘI MAI UTIL MEDICAMENT
Ţuica noastră de prune i-a dat pe spate pe cercetătorii americani - pe care i-a lăsat cu gura căscată, când au constatat că băutura cea mai populară în rândul românilor este un adevărat medicament.
Un studiu realizat recent în SUA relevă că, în cantităti moderate, populara țuică de prună poate proteja inima si poate trata anumite probleme ale stomacului si bilei. Studiile biochimistilor americani confirmă o dată în plus că bunicii noştri nu greșeau deloc atunci când alungau bolile cu leacuri în care „picurau” si tradiționala băutură. Consumată cu moderație - nu mai mult de 30 de ml pe zi - poate combate cu succes bolile de inimă, de stomac si problemele biliare.
Cercetătorii americani au descoperit secretul unor vindecări miraculoase: o enzimă prezentă în cactusul Karroll viridis enoae care se găsește în cantități de opt ori mai mari în țuica noastră de prune. Această substanță are rolul de a reduce depunerile de colesterol pe artere și este prezentă în peste o sută de medicamente naturiste cu rol în prevenirea aterosclerozei şi a infarctului miocardic. Consumul zilnic a 30 de ml de țuică de prună poate substitui cu succes acest tratament, la un preț mult mai mic.
În țuică, se mai găsesc șase tipuri de substanțe care hrănesc celulele roșii ale sângelui și care cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei.
Un alt beneficiu pe care îl aduce țuica slabă organismului uman este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine A, B, C, D1 și D2, nedegradabile termic și ușor de asimilat. Băutura se recomandă în dischinezii biliare, disfuncții ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau chiar constipație.
Pentru efecte maxime, țuica este indicată ca aperitiv cu 10-15 minute înainte de servirea mesei de prânz, pentru că favorizează absorbția substanţelor hrănitoare din alimente. În acest caz, nu mai trebuie consumate alte băuturi alcoolice la masă.
Bătrânii noștri au fost cei mai buni medici ...
M-am liniştit : Credeam că atunci când fabric ŢUICA fac ceva rău şi nu tocmai permis!!! Acum am aflat cu uşurare de la Americani (sursă sigură), că atunci când o fabric sunt FARMACIST, când o recomand sunt DOCTOR şi când o beau sunt PACIENT.
Ce ziceți e corect, nu!!! Ca să fiu și mai correct: Recomandarea de a fi ”pacient” și a bea zilnic un păhărel de țuică sau un pahar de vin roșu, la masa de prânz,împreună cu alte medicamente de specialitate, am primit-o, din 2006, de la medicul cardiolog care mi-a pus un stend pe una din arterele coronariene. Și am ținut cont de sfatul lui, mai ales că pentru ambele produse eu sunt ”farmacistul” …
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu