marți, 21 martie 2017




    Un comentariu:

    STOPS spunea...

    - Sculptorul Vasile Gorduz, creste in cataloage ( adica in clasamentele de arta ) si va ajunge in scurt timp la o cota apropiata de marele Brancusi.
    - Ca si maestrul din Hobitza nu a cunoscut celebritatea in Romania, ci in occident. Noi , nefiind pregatiti sa-i intelegem arta, nu am gasit potrivit ca in timpul vietii artistului bucurestean, sa-i comandam o statuie pentru Capitala. Suntem prea saraci ca sa ne permitem un Gorduz sau un Brancusi, un Michelangelo sau un Rodin la Bucuresti.
    - Statuia Imparatului Traian care ne surprinde pe treptele M.N. de Istorie, NU A FOST UN PROIECT PENTRU BUCURESTI, ci pentru SEVILLA - SPANIA, pentru ca la Sevilla s-a nascut Imparatul Traian, iar municipalitatea capitalei Andalusiei ( Sevilla ) a comandat statuia artistului roman Vasile Gorduz, considerand-o cea mai sugestiva pentru glorificarea Imparatului. Logica simbolurilor este ca " Traian al nostru ( al Sevillei ) , prin propriile forte ale corpului ( nudul ) si mintii a cucerit Roma ( lupoaica ) si Dacia ( sarpele lup )"
    - Daca municipalitatea din Bucuresti ar fi comandat lui Vasile Gorduz o statuie a Imparatului Traian, in niciun caz artistul nu l-ar fi realizat nud, dar sculptorul a murit in 2008 si bietul maestru Gorduz nici nu si-a inchipuit vreodata in timpul vietii lui ca Imparatul lui de la Sevilla va fi dorit la Bucuresti in 2012.
    - Tot ce a facut municipalitatea din Bucuresti ( cunoscand cota mare la care a ajuns Gorduz ) a fost sa toarne in bronz o copie a statuii de la Sevilla ( evaluata la multe milioane de euro si la care oricum Sevilla nu ar renunta vreodata). Bronzul costa vreo 100 000 de lei
    ( intrebati la Remat ), iar turnarea, slefuirea si cuzinetul fundatiei inca vreo 100 000 de lei.
    - Socheaza ? Pai exact prin asta se remarca arta de nearta. Faptul ca ramai o secunda mut in fata indraznelii si nonconformismului lucrarii deosebeste arta de ne-arta.
    - De ce pe treptele MNI ? Pentru ca grupurile de turisti sa se aseze mai bine pentru fotografii.

    - Ce ar fi zis locuitorii din Hobitza - Gorj, daca primarul lor ar fi pus pe treptele Consiliului Comunal o copie a Pasarii Maiastre ? Probabil ar fi acuzat faptul ca pasarea are gatul prea lung, n-are pene destule si are tartitza cam mare. Cam asa se intampla si cu Imparatul...